Kuka keksi lähteä tuomaan Kiinassa kasvavaa bambua massiivipuulattiana Suomeen?

Kaiken takana on myös Bambumieheksi tituleerattu Jukka-Pekka Kallio. Hän päätyi oman työkokemuksensa ja opiskelutaustansa sekä kohdanneen työttömyyden ansiosta perustamaan vuonna 2016 bambulattioita maahantuovan yrityksen Vaasaan.

”Älä koskaan rupea yrittäjäksi” varoittivat Jukka-Pekan vanhemmat hänelle lapsena. He selvisivät itse yrityksensä vuosia kestäneestä velkasaneerauksesta, kun yritys ajettiin konkurssiin 1990-luvulla. Läheltä yrittäjyyden vaikeuksia seuraamaan päässyt Jukka-Pekka tunsi business-aistinsa heräävän, kun hän etsi lattiaa omaan kotiinsa.

Helposti kolhiintuvan parketin sijasta he etsivät kestävää premium-lattiaa, joka ei kolhiinnu kuin parketti. Jukka-Pekan perheeseen kuuluu vaimon lisäksi tytär sekä kultainennoutaja. Koirat ovat tunnetusti vauhdikkaita perheenjäseniä aiheuttamaan kulumaa lattioihin. Lisäksi toivottiin, että materiaali on lämmin, koska lattialla myös leikitään, joka poissulki vaihtoehtona kylmän tunteen antavan laminaattilattian.

Suomessa markkinoiden valikoima tuntui jokseenkin yksitoikkoiselta. Jukka-Pekka törmäsi verkossa bambulattioihin ja selvisi, että ne olivat valloittaneet jo muualla maailmassa. ”Uudesta materiaalista ei ole kyse, mutta valmistustekniikat ovat edistyneet viime vuosina suuresti”, Kallio kertoo.

Parketti sai haastajan massiivibambusta

”Suomen markkinoilla bambulattioita ei ole totuttu näkemään. Olemme muutenkin erikoinen lattiakansa: parketti on ikisuosikki, mutta materiaalina se on arka elämisen aiheuttamalle kulutukselle”, Kallio kertoo.

Parkettia kestävämpää bambulattiaa etsiessä Jukka-Pekka käytti runsaasti aikaa taustatyöhön, tilasi mallipaloja ja kohta hän oli löytänyt valmistajan ja täydellinen, aito bambulattia asennettiin kotiin itse. Siinä kohtaa hän ei vielä kuvitellut, että hän alkaisi tuoda maahan bambulattiaa. Häntä kiinnosti vain oman perheensä tarpeet ja vaatimukset.

Pian hänen omaan kotiinsa asennettu bambulattia keräsi tuttavapiiriltä ihailuja, kysymyksiä ja tiedusteluita. ”Lattian ei uskottu olevan bambua, sillä bambuhan näyttää monen mielestä vihreältä”, Kallio nauraa. Bambulattia on itseasiassa hyvin lähellä värisävyltään muita kotimaisia puulajikkeita.

Lattian huima kulutuskestävyys todettiin koirataloudessa erinomaiseksi. Lattia keräsi kehuja, mutta samoihin aikoihin Jukka-Pekan tilanne muuttui: työt loppuivat ABB:llä ja opiskelut olivat kesken. Kallio oli päässyt edellisessä työssään ostajana ABB:llä tutustumaan kansainvälisen kaupantoimintamalleihin. Työhistoriaan kuuluu lisäksi logistiikan alalta kokemusta mm. DHL:ltä. Opiskelut Vaasan Ammattikorkeakoulussa kohti taloushallinnon tradenomin titteliä sai uuden suunnan ja yrittäjyys alkoi silloin pyöriä mielessä, olihan bambulattia saanut kehuja tutuilta ja se olisi Suomessa aivan uniikki tuote.

Yritysidea Nordic Bamboo Oy:stä syntyi opiskeluiden loppumetreillä ja sai kannustusta Vaasan Ammattikorkeakoulun liiketaloutta opettavalta yliopettaja Margit Mannilalta, jolle Jukka-Pekka lähettää kiitoksensa hyvästä sparrauksesta ja tuesta yritysidean hiomisessa. ”Ilman hyvää palautetta ja tukea, ei yritys olisi koskaan syntynyt”, Kallio kertoo.

Miten Kiinasta tuotu bambu voi olla ekologista?

Suomalaiset pitävät puuta itsestäänselvyytenä: sitähän kasvaa meillä joka puolella. Monelle tulee yllätyksenä, että esimerkiksi koivu vaatii kymmenien vuosien kasvuiän sadonkorjuuseen, kun bambu on valmis käytettäväksi jo 5 vuodessa. ”Bambun juuret eivät vahingoitu käsintehdyssä sadonkorjuussa ja bambu jatkaa kasvuaan tuottaen satoa tulevaisuudessakin”, kuvaa Kallio perehdyttyään bambulattioiden valmistukseen.

Yrityksen bambulattioilla on FSC®-sertifikaatti, joka takaa, että tuotteet tulevat hyvin hoidetuista bambumetsistä. Nordic Bamboon bambulattiat eroavat parkettilattioista siltäkin osin, että ne ovat massiivibambulankkuja. Toisin kuin monet parketit, lankku on massiivibambua koko paksuudelta.

Monesti parkettilattioissa on HDF-levyn päälle liimattu muutaman millin puupinta, joka kestää tyypillisesti vain yhden hionnan. Nordic Bamboon massiivibambulattian voi hioa pari-kolmekin kertaa. Tämän takia bambulattian elinkaari on huomattavasti pidempi kuin parkettilattian. ”Bambulattia on erinomainen investointi, se kestää isältä pojalle”, Jukka-Pekka mainitsee.

Tällä hetkellä valmisvärejä Nordic Bamboolla on tarjolla kolme: trendikäs harmaa Kelo-niminen malli, vaalea Kaisla, sekä tumma Kaarna. Tulossa on myös Pohjoismaissa tällä hetkellä suosittu valkoinen väri bambulattiana loppuvuodesta, vinkkaa Kallio tulevasta tuotekehityksestä. Uutuutena elokuussa 2017 yritys lanseerasi kalanruotobambulattian, joka asennetaan liimaten.

Vuoden vanha yritys laajentaa vauhdilla Yhden vuoden ikään heinäkuussa 2017 päässyt vaasalainen Nordic Bamboo Oy on laajentanut jälleenmyyjäverkostoaan: jo toistakymmentä lattia-alan liikettä myy bambulattiaa. Tämän lisäksi yritys myy arkkitehdeille ja sisustussuunnittelijoille bambulattiaa myös suoraan isoihin projekteihin.

Esimerkiksi eräs Suomeen saapuva kauppaketju on valinnut Nordic Bamboon aidon bambulattian jokaiseen tulevaan myymälään, Kallio valottaa kertomatta vielä ketjun nimeä. Ekologista bambulattiaa on jälleenmyyjien lisäksi saatavilla suoraan Nordic Bamboolta asennuspalvelun kera Tampereella ja pk-seudulla.

Seuraa Bambumiehen ja yrityksen virallisen lattiatestaajan, Beni-koiran seikkailuja Facebookissa:

https://www.facebook.com/nordicbamboo/

× Lähetä WhatsApp-viesti