Tekniset tiedot

Mitä bambulattia oikeastaan on?

Bambu on ruohokasvien sukuun kuuluva monivuotinen kasvi, jota esiintyy Etelä- ja Itä-Aasiassa. Se on yksi nopeimmin kasvavia kasveja maailmassa. Bambu on erittäin uusiutumiskykyinen kasvi, joka saavuttaa täyden iän ja maksimikorkeuden kolmen ja seitsemän vuoden välillä. Lisäksi bambu on vahva ja kestävä kasvi.

Bambusato voidaan korjata ilman että juuret vahingoittuvat. Tämä mahdollistaa nopean uuden kasvun sadonkorjuun jälkeen pienemmällä luonnon kuormituksella ja ilman uusia istutuksia. Bambulla on siis useita erinomaisia ominaisuuksia lattiamateriaalina: bambulattia näyttää ja tuntuu lähes samalta kuin mikä tahansa muu kovapuulattia, mutta on vahvempi sekä kestävämpi.

Kuinka bambulattiat valmistetaan?

Nordic Bamboon bambulattia on säiekudottua, eli tiivistettyä bambua. Säiekudottujen bambulattioiden valmistus aloitetaan poistamalla bambun kuori sekä bambun versot rungosta.

Tämän jälkeen runko leikataan suikaleiksi ja puhdistetaan kuumassa vedessä, jotta siitä saadaan pois kaikki hyönteiset, sokerit, tärkkelykset sekä muut epäpuhtaudet.

Seuraavaksi bambun kuitusäikeet revitään irti toisistaan ja tiivistetään toisiinsa kovassa paineessa ja lämmössä.

Tämä prosessi mahdollistaa Nordic Bamboo -bambulattian ennennäkemättömän kovuuden ja kestävyyden sekä uniikin, eksoottisen ulkonäön. Tämä painetiivistykseen perustuva valmistustapa tekee Nordic Bamboo -bambulattioista kauniit ja pitkäikäiset sekä paljon kestävämmät kuin perinteiset puu- ja parkettilattiat.

Bambulattian ja puulattian eroja

Vaikka bambu- ja puulattialla on useita samoja ominaisuuksia, kuten kulutuksen- ja tulenkestävyys, niillä on myös selkeitä eroja. Suurin ero on materiaalissa itsessään, sillä bambu on täysin kasvanut 3-7 vuoden välillä, kun taas puu kasvaa kymmeniä vuosia.

Tästä johtuen bambu on ekologisempaa ja helpommin tuotettavaa. Lattiamateriaalina bambussa on myös muita eroja, joista huomattavimmat ovat bambun suurempi vetolujuus sekä pienempi lämpölaajenemiskerroin, eli bambulattia on vähemmän altis lämpötilan ja kosteuden vaikutuksille kuin puulattia.

Bambulattia on hiukan erinäköinen kuin puulattia, mutta sen valmistusprosessi mahdollistaa laajemman valikoiman vaihtoehtoja ulkonäölle kuin puulattia.

Kuva: Bambu on nopeasti kasvava, vahva puulaji.

Nordic Bamboo lattian bambulajike: Phyllostachys edulis

Asennus ja hoito

ASENNUS

Nordic Bamboo -bambulattia asennetaan uivaksi tai liimataan alustaan. Nordic Bamboo -bambulattiaa ei saa asentaa märkätiloihin.

LATTIALÄMMITYS

Voidaan asentaa matalalämpöisen vesi- ja sähkölattialämmityksen päälle.

HOITO

Nordic Bamboo -bambulattia on helppohoitoinen. Lattia säilyttää ulkonäkönsä parhaiten, kun siivoat hiekat, kivet ja imuroit säännöllisesti. Peruspuhdistus voidaan tehdä kuivalla tai nihkeällä mikrokuituliinalla. Käytä pH-neutraalia pesuainetta tahrojen poistoon. Älä käytä höyrypesuria.

Suosittelemme käyttämään mattoja paikoissa, joissa kävellään eniten. Suosittelemme myös pitämään huonekalujen jaloissa huopapaloja. Älä siirrä huonekaluja työntämällä. Suosittelemme käyttämään Bona-hoitotuotteita. Optimaalinen ilmankosteus on bambulattialle 40-65 %.

 

BONA NATURALE UV -lakka

Bona Naturale UV -lakka on kulutusta kestävä ja suojaa lattiaa lialta ja pintanaarmuilta. Se on turvallinen ja ekologinen valinta bambulattian pintakäsittelyyn.

BAMBULATTIAN ELÄMINEN

Bambulattia on luonnonmateriaalia ja ilmankosteuden vaihteluista bambulattia saattaa kutistua ja turvota. Siksi on tärkeää, että ilman suhteellinen kosteus (RH) pidetään 40 – 65 %:n välillä ja huoneen lämpötila +18 –  24 °C välillä.

Jos olosuhteet poikkeavat näistä arvoista oleellisesti, saattaa bambulattiassa esiintyä ritinää, napsumista, rakoilua tai laajenemista, joiden suhteen valmistaja, myyjä tai asentaja eivät voi ottaa vastuuta. Suosittelemme kuivina aikoina ilmankostuttimen käyttöä ja kosteissa olosuhteissa kesällä ja syksyllä lämmitystä ja tuuletusta.

Arvot, sertifikaatit, takuu

PÄÄSTÖARVOT / FORMALDEHYDI

Nordic Bamboo -bambulattian mittaukset on tehnyt Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Formaldehydipäästö on 0.005 mg/m³ ja TVOC 0.063 mg/m³, joka täyttää EN 717-1 -standardin mukaisesti määritellyn E1-luokan päästövaatimuksen.

VESIHÖYRYNLÄPÄISEVYYS

Test Standard: ASTM E96-16
Test Method: Procedure for Desiccant Method at 38°C

Test results:

Water Vapour Transmission: 0.24 g/hr.m²
Water Vapour Permeance: 10.4 ng/Pa.s.m²

TAKUU

Nordic Bamboo antaa bambulaudan rakenteelle kymmenen (10) vuoden takuun. Takuuaika alkaa siitä, kun tuote on tilattu. Säilytä tuotteiden mukana oleva pakkauslista, joka on takuutodistus. Takuu korvaa ainoastaan materiaalivirheet. Ohjeiden vastaisesta käytöstä tai asennuksesta syntyneitä vikoja ei korvata. Myöntämämme takuu on voimassa silloin, kun tuote on asennettu ja sitä on hoidettu Nordic Bamboo Oy:n asennus- ja hoito-ohjeiden mukaisesti.

SERTIFIKAATIT

CE; EN 14342:2013

CE-merkintä tuotteessa osoittaa, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän sitä koskevien EU:n direktiivien vaatimukset, ja että tuote on läpikäynyt mahdollisesti vaaditut tarkistukset.

FLOORSCORE®

Amerikkalainen järjestelmä, jonka avulla mitataan ja sertifioidaan lattiatuotteita niiden päästöominaisuuksien perusteella. Floor Score on yhteydessä LEEDin vaatimukseen vähäpäästöisistä rakennusmateriaaleista.

LEED

LEED BD+C – v4: MR 1, MR 2, MR 3, EQ2 v2009: MR 6, MR 7, IEQ 4.3

BREEAM

BREEAM: HEA 2, MAT 1, MAT 3, MAT 5 (HD)

Ympäristöjärjestelmä ISO14001

ISO 14001 -sertifioitu ympäristöjärjestelmä auttaa parantamaan organisaation prosesseja ja käytäntöjä; Ympäristösertifikaatin saamiseksi yrityksen tulee noudattaa lainsäädäntöä, tunnistaa organisaation aiheuttamat ympäristövaikutukset sekä asettaa päämääriä ja tavoitteita ympäristövaikutusten pienentämiseksi.

Laatujärjestelmä ISO9001

ISO 9001 -laatujärjestelmän sertifikaatti on luotettava todistus, joka osoittaa yrityksen toimivan asiakaslähtöisesti ja järjestelmällisesti laadun kehittämisessä.

 

× Lähetä WhatsApp-viesti