phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Bambulattiat
Mallipalat
Alusmateriaalit
Tasoitteet

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Tilaa mallipalat
10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 20.11.2023


Bambulattia ja talvi: Sopiiko bambuparketti pohjolaan?

Julkaistu 20.11.2023

Monelle kotiremontoijalle tai erityisesti asuinkäyttöön tarkoitetun uudiskohteen rakentajalle ykkösjuttu upouuden lattian valinnassa on tietenkin sen ulkonäkö: Millainen sävy? Millainen tunnelma lopputuloksesta halutaan välittyvän? Halutaanko viistetty vai tasainen lankkulattia vai kenties jotain aivan muuta?

Yhtä tärkeäksi asiaksi käyttöä ajatellen muodostuvat kuitenkin myös lattian kestävyys ja pitkäikäisyys. Suomessa omat haasteensa lattiamateriaalin kestävyysominaisuuksille asettaa vuodenaikojen vaihtelu. Nyt kun talvi on taas saapunut, onkin hyvä tarkastella sitä, miten bambuparketti sopii pohjoisen kylmään talvi-ilmastoon.

Kuiva ilma on yksi talven suurimmista haasteista

Moni varmasti tunnistaa, kuinka paljon helpommin esimerkiksi iho, huulet ja silmät kuivuvat talven alkaessa. Kylmä pakkasilma on ulkona tavallisesti hyvin kuivaa, joka näkyy pian sisätiloissakin. Lisäksi lämmittäminen kuivattaa usein ilmaa entisestään.


Sopivalla suhteellisella ilmankosteudella on monia hyötyjä kodin, terveyden sekä hyvinvoinnin kannalta. Tämä pätee myös luonnonmateriaalista valmistettuun bambulattiaan. Vastavuoroisesti liian alhainen ilman suhteellinen kosteusprosentti saattaa aiheuttaa lattiassa halkeilua, rakoilua ja tavallista voimakkaampaa elämistä, jonka vuoksi sekä lattian ulkonäkö ja käyttömukavuus sekä kestävyys alkavat kärsiä. Kuivumisen myötä lattia saattaa alkaa myös narahdella jalkojen alla.

Suhteellisen ilmankosteuden tasoa on helppo seurata siihen tarkoitetun edullisen digitaalisen ilmankosteusmittarin avulla. Optimaalinen suhteellinen ilmankosteus bambulattian kannalta on 40–60 %, ja talviaikaan kosteus laskee yllättävän helposti reilustikin tämän alle. Myös aivan liian kostea ilma voi vaurioittaa lattiaa, mutta Suomessa liian korkea ilmankosteus on aika harvinaista – erityisesti talviaikaan.

Monelle parketin omistajalle ilmankostutin onkin loistava apuri, varsinkin talvikuukausina. Markkinoilla on monen laatuisia ja hintaisia ilmankostuttimia, joihin kannattaa hieman tutustua ennen oman laitteen hankkimista. Suuri osa ilmankostuttimista nimittäin hyödyntää ultraäänitekniikkaa, kun taas esimerkiksi allergia- ja astmaliitto suosittelee höyrystävää ilmankostutinta. Tavallisesti kunkin vaihtoehdon tuotetiedoista löytyy myös maininta suurimmasta pinta-alasta, jonka ilmankosteudesta huolehtimiseen laite on suunniteltu.

Nopeat lämpötilamuutokset aiheuttavat vahinkoa

Bambulattian alle lisämukavuutta tuomaan voidaan asentaa aluslattiaan upotettuna joko vesikiertoinen tai sähköinen lattialämmitys. Bambu tuntuu jo itsessään jalkapohjien alla pehmoisen lämpimältä, mutta talven kylmyydessä moni haluaa nostaa lattian lämpöä vielä muutamalla asteella.

Lämpötilan vaihtelu bambulattian kanssa ei kuitenkaan saisi ylittää korkeintaan 5 asteen muutosta vuorokauden kuluessa. Lattia saattaa nimittäin reagoida hyvin samaan tapaan kuin kuivan ilman vaikutuksesta, ja pintaan saattaa muodostua ikäviä halkeamakohtia.


Bambulattia ja kosteus

Bambuparketti sopii hyvin asennettavaksi myös eteiseen sisäänkäynnin yhteyteen. Etenkin talvella kosteutta kulkeutuu kuitenkin kenkien mukana usein reilusti, kun lumi ja loska sulavat kenkien pohjasta eteisen lattialle. Liiallinen kosteus voi erityisesti lattialankkujen saumakohtien kautta imeytyä lattian runkoon asti, ja aiheuttaa harmillista turpoamista, epätasaisuutta ja värjäytymistä.

Kuivaa siis bambulattian pinta välittömästi, kun huomaat sen pinnalle sulaneen lumen tai muun kosteuden. Yksi hyvä konsti onkin suosia eteisessä paksua ovimattoa ja muita mattoja.

Hyvä ja säännöllinen perussiivous suojaa lattiaa

Mitä enemmän lattiapinnalle on kerääntynyt irtoroskaa, sitä helpommin se pääsee naarmuuntumaan. Esimerkiksi ulkoa talvikenkien mukana kulkeutuu huomaamattakin hiekoitussoraa, joka on omiaan aiheuttamaan ilkeän näköisiä vaurioita bambulattian lakkapintaan. Myös jääkeleillä käytettävillä nastapohjaisilla kengillä kävely puulattialla on ehdoton ei. Tässäkin paksut ja kestävät matot erityisesti eteisen lattian suojana ovat hyvä apu!

Oman blogiartikkelin bambuparketin perussiivouksesta voit lukea täältä. Bambulattia kestää monia muita puulajeja paremmin kosteutta, lämpötilanmuutoksia ja kulutustakin, mutta muutamalla vinkillä ja pienellä huomioimisella saat parketin kestämään kauniina ja hyväkuntoisena vielä pitkään. Jos vasta harkitset lattiamateriaalina bambulattiaa ja tutustut eri ominaisuuksiin, hyviä uutisia: talven haastavammat olosuhteet eivät missään nimessä muodostu esteeksi parkettilattian hankinnalle.