phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Bambulattiat
Mallipalat
Alusmateriaalit
Tasoitteet

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Tilaa mallipalat
10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 06.03.2023


Vertailussa parketti ja bambu: vahvuudet ja heikkoudet

Julkaistu 06.03.2023

Bambulattia on Suomen markkinoilla vielä suhteellisen uusi tulokas, kun taas parkettilattia tunnetaan arvostettuna klassikkovaihtoehtona. Mitä samaa bambulattiassa ja parketissa on? Entä miten ne poikkeavat toisistaan?

Mitä yhteistä on bambulattialla ja perinteisellä parketilla?

Bambuparketin ja perinteisemmän parketin hoito on monilta osin hyvin samankaltaista. Puisina lattiamateriaaleina ne jakavat monia yhtäläisyyksiä, joista suurin osa liittyy juurikin puun ominaisuuksiin sekä luonnolliseen käyttäytymiseen rakennus- ja pintamateriaalina.

Puulattialla on yleisesti hyvin korkealle arvostetun lattian maine. Bambulattia tai bambuparketti sekä perinteisempi parkettivaihtoehto lukeutuvat kumpikin niin sanottuihin Premium-kategorian tuotteisiin, joita yhdistävät ylellisyys, luonnollisuus ja korkea laatu. Monelle parketista ja bambulattiasta kiinnostuneelle tietynlainen luonnonmukaisuus lattiapinnassa onkin jo itsessään tavoiteltava arvokysymys.

Onkin totta, että suuri osa näiden lattioiden edustavuudesta syntyy aidon luonnonmateriaalin luontevuudesta, joka ylettyy myös tuntumaan jalkapohjan alla. Sekä bambu- että parkettilattia on jalan alla ihanan lämmin, mikä nostaa huimasti lattian käyttömukavuutta ja kotoisuutta.

Ulkonäöllisesti puun luonteeseen kuuluu ainutlaatuisuus. Jokainen lankku on kuvioinniltaan uniikki, ja täysin samanlaisestakin pintakäsittelystä huolimatta erien välillä saattaa ilmetä sävyvaihtelua. Käyttövuosien karttuessa puulattian hionta palauttaa lattiapinnan lähes alkuperäiseen loistoonsa.  Parketin hionta onkin monelle jo tuttu juttu, mutta samalla tavalla huolletaan myös ehostusta kaipaava bambulattia.

Ylipäätään arjessa muutenkin sekä bambuparketti että perinteisempi parketti vaativat suurilta osin hyvin samankaltaista huolenpitoa. Kumpikaan lattia ei kestä vettä, mikä tulee huomioida esimerkiksi eteisessä sisään tullessa sekä siivouspäivänä puhdistuksessa ja lattian pesuvälineissä. Kastunut parketti tai bambulattia tulee kuivata heti, sillä kosteuden imeydyttyä erityisesti parketti kupruilee helposti saumakohdistaan.

Yhtäläisyyksistä huolimatta puulajien välillä on kuitenkin myös huomionarvoisia eroavaisuuksia, jotka saattavat vaikuttaa lattian valintaan.


Klassinen parketti on tuttu, mutta alttiimpi kulumisen jäljille

Parkettilattia valmistetaan tavallisesti suhteellisen pehmeistä puulajeista. Yksi yleisimmistä vaihtoehdoista on tammiparketti, jonka lisäksi markkinoilla on myös koivusta, pyökistä, saarnista, pähkinästä ja vaahterasta valmistettuja lattioita. Näitä lattioita kuvaavatkin hyvin esimerkiksi termit klassikko, kaunis ja perinteikäs.

Näistä Suomessa yleisemmin käytetyistä puulajeista valmistettu lattia onkin ulkonäkönsä puolesta hyvin tuttu. Puulattioille ominaista oksa- ja syykuviointia tavoittelevat tavallisesti myös markkinoilla olevat vinyylilattiat ja laminaattilattiat. Pintakäsittely, kuten parketin lakkaus, tuo sävyyn syvyyttä. Lakatun lattian rinnalle on noussut myös öljyvahattu parketti, joka säilyttää loistavasti puun tuntuman.

Haasteena parketeissa on kuitenkin juurikin niiden pehmeys, mikä heikentää lattian kulutuksenkestoa. Sen vuoksi ne eivät olekaan kovin kestävä valinta esimerkiksi julkitilassa tai toimistossa. Myös asuinympäristössä lattiapinnan kestävyyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota, joten se ei ole paras vaihtoehto myöskään lemmikkitalouteen. 

Toki yksi suuri etu on muiden puulattioiden tavoin ylempänäkin mainittu hyvä huollettavuus. Hionnan jälkeinen parketin vahaus, öljyvahakäsittely tai uusi lakkapinta takaavat, että vanha parketti saa taas raikkaan ilmeen.


Bambulattia on suhteellisen uusi, mutta huippukestävä valinta

Bambulattia ei ole ehtinyt vielä niittää yhtä laaja-alaista mainetta, sillä se on suhteellisen tuore tulokas Suomen lattiamarkkinoilla. Kyseessä on hyvin toiminnallinen, kestävä ja korkealaatuinen lattiamateriaali, joka sopii loistavasti haastavampaakin kulutusta kohtaavaan tilaan.

Bambu on esimerkiksi tammeen verrattuna yli 2,5 kertaa ja koivuun verrattuna 3,5 kertaa kovempi materiaali. Bambu onkin erittäin kestävää, minkä ansiosta pystymme suosittelemaan sitä vilkkaampaankin julkitilaan. Asuinympäristössä bambuparketti kestää loistavasti lemmikkien kynsien kulutusta ja lasten leikkejä. Kolhuja, naarmuja ja painaumia ei kovaan bambupintaan synny läheskään yhtä helposti kuin parkettilattiaan. 

Suuremman vetolujuuden ansiosta bambu ei myöskään reagoi läheskään yhtä herkästi lämpötilan ja ilmankosteuden muutoksiin kuin pehmeämmät puulajit. Puumateriaalina bambu toki elää muutosten mukana, mutta ei yhtä voimakkaasti ja helposti kuin parketti.

Painetiivistämällä valmistettu pintakerros paljastaa bambulattian ainutlaatuisen ulkonäön, joka sävystäkin riippuen saattaa vaikuttaa jopa eksoottiselta. Uniikki lattiapinta täydentää kodin estetiikkaa upeasti. Bambulattian pintaa suojaa laadukas lakkapinta.

Voit halutessasi tutustua Nordic Bamboo -bambulattiaan asiakkaidemme kohteissa täällä.