phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Bambulattiat
Mallipalat
Alusmateriaalit
Tasoitteet

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Tilaa mallipalat
10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 25.07.2024


Millainen ilmankostutin kannattaa hankkia?

Julkaistu 25.07.2024

Kuten olemme aikaisemmassa blogitekstissä sivunneetkin, bambulattia ei pidä liian kuivasta ilmasta, sillä se saattaa alkaa kuivuessaan rakoilla ja halkeilla ikävästi. Jatkuvan kuivuuden synnyttämä halkeilu ei ole enää myöhemmin korjattavissa, joten ilmankosteudesta kannattaa ehdottomasti huolehtia lattian asennushetkestä saakka.

Laadukas ilmankosteusmittari

Suosittelemme jo ennen lattian asentamista hankkimaan kotiin laadukkaan, digitaalisesti mittaavan ilmankosteusmittarin, joka ilmoittaa suhteellisen ilmankosteuden selkeänä prosenttilukemana, jonka seuraaminen on helppoa. Bambulattialle sopiva suhteellinen ilmakosteus on 40–60 %. Ilmankosteuden laskiessa toistuvasti tai selkeästi alle tämän, tulee käyttöön ottaa ilmankostutin. Mitä ilmankostuttimen hankinnassa kannattaa huomioida?


Höyrystävä ilmankostutin on hygieenisin ja tehokkain

Markkinoilla on paljon ilmankostuttimia, mutta karkeasti niiden toimintaperiaatteet jaetaan kolmeen kategoriaan: höyrystäviin, haihduttaviin ja ultraäänen avulla vesisumua pisartamalla synnyttäviin ilmankostuttimiin. Myös näiden suositeltavuus ja hygieenisyys menee juuri tuossa järjestyksessä.

Allergia- ja astmaliitto suosittelee ennen kaikkea höyrystävää ilmankostutinta, sillä se vettä kuumentaessaan tappaa samalla myös vedessä olevia bakteereita ja estää niitä pääsemästä hengitettävään huoneilmaan.

Toiseksi paras vaihtoehto on haihduttava ilmankostutin, jonka kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei vesi pääse seisomaan kostuttimen sisällä liian kauan. Laitteen säännöllisestä puhdistuksesta täytyy pitää hyvä huoli, sillä muuten se saattaa aiheuttaa terveyshaittoja

Ultraääneen perustuvat ilmankostuttimet ovat hengitysilman laadun kannalta huonoin vaihtoehto. Nämä kostuttimet usein jättävät ympärilleen käytön jälkeen myös vaalean ”pölykerroksen”, joka johtuu vedessä olevista mineraaleista.

Myös ilmankostuttimien tehokkuus menee samassa järjestyksessä kuin niiden suositeltavuus.

Höyrystävän ilmankostuttimen huonot puolet

Höyrystävällä ilmankostuttimella on toisaalta myös pari huonoa puolta kahteen muuhun verrattuna: ne kuluttavat sähköä enemmän kuin muut, ja pienessä tilassa ne samalla lämmittävät hieman huoneilmaa. Toisaalta ilmankostuttimelle on eniten käyttöä juuri kylmään vuodenaikaan, jolloin lämpeneminen ei usein haittaa. Kostutinta ei kuitenkaan saa sijoittaa kiinni huonekaluihin tai tekstiileihin, ja sen tulee olla lasten ja lemmikkien ulottumattomissa. Kosta höyrystävä kostutin on hygieenisin ja tehokkain, se on valitettavasti yleensä näistä kolmesta myös hinnaltaan kallein.


Valitse ilmankostutin tilan neliöiden perusteella

Ilmankostuttimen tehokkuuteen vaikuttavat ennen kaikkea tilan suuruus, jossa ilmankostutinta käytetään. Ilmankostutinten teknisissä tiedoissa on tavallisesti mainittu, kuinka suuren huonealan ilmankosteuden nostamisesta laite jaksaa huolehtia. 

Pidä ilmankostutin puhtaana

Ilmankostuttimesta riippumatta sen säiliö, suodattimet ja muut osat tulee muistaa puhdistaa säännöllisesti, jotta hengitysilman laatu ei pääse kärsimään, ja ilmankostutin on terveydelle hyväksi uusien haittojen sijaan. Vesi ei saa päästä seisomaan sen sisällä, ja kostutin kannattaa aina täyttää raikkaan kylmällä vedellä, sillä se on puhtainta.

 Lähetä WhatsApp-viesti