phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Bambulattiat
Mallipalat
Alusmateriaalit
Tasoitteet

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Tilaa mallipalat
10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 14.06.2024


Bambuparketti kesällä: pitääkö jotain erityistä huomioida?

Julkaistu 14.06.2024

Suomen vuodenajat tarjoavat runsaasti vaihtelua ja ne ovatkin pohjoisen ilmaston rikkaus, mutta niihin liittyy myös omat haasteensa kodin rakenteiden ja pintamateriaalien näkökulmasta. Bambulattia on erinomainen valinta kotiin, toimistoon ja moneen muuhunkin kohteeseen kestävyytensä vuoksi, mutta muutamasta asiasta huolehtimalla takaat kauniin lattian vuodesta ja kesästä toiseen.

Bambulattia ei pidä runsaasta UV-altistuksesta

Kesän aurinko ja lämpö ovat monelle talven jälkeen kauan kaivattu tauko kylmyydestä, ja kesäkausi onkin monen lempiaikaa vuodesta. Bambulattiaa suojaava lakkapinta ei kuitenkaan pidä pitkäaikaisesta altistumisesta auringonvalolle, sillä se saattaa aikojen saatossa aiheuttaa jopa värin muuttumista tai kellastumista. Erityisesti alueilla, joissa lattia altistuu paljon suoralle voimakkaalle auringonvalolle, saattaa syntyä pysyviä rajoja esimerkiksi maton reunan kohdalta, kun bambun sävy muuttuu maton ympäriltä.

Vaikka lattian värimuutokset eivät tapahdu nopeasti, auringonsäteilyn vähentäminen auttaa säilyttämään bambulattian kauniin ulkonäön pitkään.

Onkin suositeltavaa siirrellä kotona mattoja ja muita lattiatekstiilejä säännöllisesti, jotta lattia altistuu valolle mahdollisimman tasaisesti. Tätäkin tehokkaammin auringon haittapuolia voi minimoida käyttämällä verhoja, kaihtimia tai UV-suojakalvoja tarpeen mukaan. Aurinkosuojausratkaisuja on onneksi nykyisin paljon erilaisia, joista voi valita kohteeseen ja sen sisustukseen parhaiten sopivan vaihtoehdon. Suojaus on erityisen tärkeää juuri huoneissa, joihin aurinko paistaa pitkään ja voimakkaasti, sillä se auttaa myös tasoittamaan lämpötilan vaihteluita.


Mikään lattia ei ole naarmuuntumaton

Vaikka lakka suojaakin bambua, joka jo itsessään on hyvin kestävä puulaji, ei mikään lattiamateriaali kestä terävien epäpuhtauksien tai esineiden aiheuttamaa naarmutusta. Kesäisin hiekkaa ja muuta likaa kulkeutuu sisälle ehkä kaikkia muita vuodenaikoja enemmän, mikä altistaa lattian naarmuuntumiselle. Hiekanjyvät, multa ja muut karkeat roskat saattavat tehdä tuhojaan, ja lakkapinnan heikentyessä koko lattian kosteuden- ja liankesto alkavat ajan kuluessa kärsiä

Ovimattojen käyttö kaikkien sisäänkäyntien luona ja kenkien riisuminen heti sisään tullessa oven läheisyyteen vähentävät lian kulkeutumista pidemmälle sisätiloihin. Säännöllinen puhdistus myös mattojen alta sekä päältä ja niiden tamppaaminen ehkäisevät lian kertymisen tekstiileihin.

Parkettilattioiden loistava puoli on onneksi se, että lakan ja pintakerroksen päästessä heikkoon kuntoon, lattia on uudelleen hiottavissa ja pintakäsiteltävissä halutulla tavalla. Vaikka vahinko pääsisi siis tapahtumaan, lattia saa kunnostuksen kautta upean ulkonäkönsä takaisin uudenveroisena.

Säännöllinen puhdistus lakaisemalla, imuroimalla tai nihkeällä mopilla moppaamalla, auringonvalon vaikutusten huomioiminen sekä tasaisen lämpötila- ja kosteustasapainon ylläpitäminen ovat avainasemassa bambulattian pitkäikäisyyden varmistamisessa. Näiden perusasioiden ollessa kunnossa, bambulattia pysyy kauniina ja kestävänä vuodesta toiseen.


 Lähetä WhatsApp-viesti